Dovedește. O poveste virală

Dovedește. O poveste virală


Gazdă:


Strada Alexandru Odobescu 4, Sibiu 550195, Romania

Organizator:

Data și ora:

Despre

 
Spectacol recomandat celor cu vârsta peste 9 ani
Sala Parter


DOVEDEȘTE. O POVESTE VIRALĂ


de Lucie Vérot; Regia: Eugen Jebeleanu; Scenografia: Irina Moscu; Muzica și video: Ovidiu Zimcea; Traducerea: Diana Nechit; În distribuție: Eliza Păuna, Paul Bondane, Dominik Stühler, Cezara Borger, Bogdan Popa, Ana Rusu, Anita Páskuy, Sonia Rotar, Patrick Vasu, Casian Stancu.
durata: 60 minute
preț bilet flexibil: 12 lei
 
Célia și Théo, doi tineri adolescenți dintr-o școală din provincie, se îmbolnăvesc în aceeași perioadă în care epidemia Zika izbucnește în Brazilia. Sunt izolați în camerele lor din cămin. Ei nu suferă de altceva decât de niște neplăceri gastrointestinale sezoniere, care le „aduce iarna prin burtă”. Dar, aceste neplăceri, combinate cu lipsa de ocupație sunt motive suficiente pentru cei doi tineri, ca să născocească o adevărată teorie a complotului. Astfel, din Google pe YouTube, de pe Insta pe TikTok, se naște o adevărată conspirație, iar noua lor profesoară, Doamna Albanne, o femeie tristă, palidă, cu niște „cearcăne verzi”, neverosimile, le-ar fi transmis un virus, cu complicitatea noului laborator, care tocmai s-a instalat în zonă.  Și care „a plantat” virusul în „dulapul cel mare”, din laboratorul de biologie.
Utilizatori înfocați ai internetului, cei doi adolescenți își justifică ipoteza cu argumente din cele mai elaborate și, în aparență, cu totul și cu totul plauzibile: oamenii de știință și marile puteri economice ale lumii ar fi pus la punct un virus răspândit intenționat în rândurile cetățenilor, prin intermediul și cu complicitatea Statului!


Dovedește-o, textul scris de Lucie Vérot, nici nu-i judecă, nici nu-i demonizează pe cei doi tineri adolescenți. Piesa a fost scrisă în urma unei rezidențe de creație, în care autoarea a stat de vorbă cu liceenii. Textul pune accent pe un fenomen social care a dobândit în ultima vreme o miză educațională puternică: mefiența față de instituțiile Statului și repunerea în cauză a teoriilor oficiale. A le preda celor tineri despre spiritul critic este una, a-i face să înțeleagă cum și ce trebuie să înțeleagă din mulțimea de informații care circulă pe internet, aceasta este adevărata provocare la care sistemul educațional și familia trebuie să facă față!

 
Data premierei: 14 decembrie 2021