#projectfood. O istorie a mâncării din cele mai vechi timpuri până mâine

#projectfood. O istorie a mâncării din cele mai vechi timpuri până mâine


spectacol nerecomandat celor cu vârsta sub 10 ani
#projectfood. O istorie a mâncării din cele mai vechi timpuri până mâine
de Elena Vlădăreanu
REGIA: Robert Bălan; SCENOGRAFIA: Ana Iulia Popov; COREGRAFIE: Ibi Cristea; MUZICA: Charlie Fălămaș, Matli MC; în DISTRIBUȚIE: Anton Balint, Lucia Barbu, Paul Bondane, Raluca Pavel, Alexandra Șerban; 
durata: 60 min.


** 
Comic și uneori ironic, dar degajat, dialogul actorilor Anton Balint, Lucia Barbu, Paul Bondane, Raluca Pavel și Alexandra Șerban exploatează una dintre cele mai discutate teme contemporane: ce mâncăm. Pornind de la pretextul unui proiect pentru școală, spectacolul de la Sibiu combină imaginația și cercetarea științifică pentru a ținti un mesaj convingător asupra risipei alimentare, într-un limbaj contemporan și ușor accesibil, ca o joacă, ce nu pune accent doar pe mâncare, ci și pe relația individului în destinul colectiv al umanității. 
Spectacolul #projectfood e, de fapt, un making of al unui proiect școlar despre istoria mâncării, pe de-o parte, și despre schimbările de comportament privind gustul și modul de a procura mâncarea în descursul ultimelor două milenii, pe de altă parte. Liceenii de clasa a IX-a, Filip, Ramona, Roxi, Eliza și John, copii care provin din diferite clase sociale, descoperă obiceiurile culinare ale romanilor în cadrul acestui proiect la biologie și, dicolo de glumele pe care le fac, iese la iveală faptul că mâncarea nu e chiar ceva ce ar trebui primit de-a gata: uneori e un bun doar al celor privilegiați, care pot mânca trei mese pe zi, pe când cei săraci renunță la prânz și înlocuiesc delicatesele bogaților cu mâncare „furajeră”, precum mei sau sorg. Dar ceea ce pare o delicatesă pentru unii, pentru alții e doar o absurditate. Concluzia e că gustul se educă. 

Data premierei: 15 septembrie 2019

Alte sugestii

Harta lui ELIAN
Examen
Circul lui Buffalo Bill
Povești la gura sobei - Hansel și Gretel
Povestea boabelor de diamant